23 Mayıs 2011 Pazartesi

Jeff Jones (Jeffrey Catherine Jones)

Jeffrey Catherine Jones
(10 ocak 1944 – 19 mayıs 2011)

1960'ların sonlarından bu yana en çok bilinen Amerikan sanatçılarından biriydi.
Bilimci olmak istediği için jeoloji eğitimi görmüştü ama 1967'de New York'a taşınmasıyla birlikte Creepy ve Eerie dergilerine yaptığı işlerle birlikte gelecek tüm kariyerini belirleyecek bir yola girdi. Bunu Gold Key, King ve Amazing, Fantastic gibi çeşitli bilimkurgu derlemelerine çizdikleri takip etti.
O sıralar Conan kapakları ile iyi tanınan Frank Frazetta ile benzer çizim tarzlarına sahiptiler. Jones, Frasette'nın ününden bu anlamda yararlanmıştır fakat onun bir klonu olmamış, daha sonraki yıllarda tarzını ve yeteneğini daha romantik ve şiirsel bir doğrultuda geliştirmiştir. Bunu 1972'de başladığı uzun soluklu Idyl'de ve 1981 ve sonrasında Heavy Metal'deki I'm Age sayfalarında net bir şekilde görebiliriz.
1975'de Berni Wrightson, Barry Windsor-Smith ve Michael Kaluta ile The Studio'yu kurdular ve farklı yayıncılar için birlikte çalışmalar yaptılar.

Sanatçı romantik sanatından reprodüksiyonlarını 1980'de Yesterday's Lily'de ve 1994'de Roger Dean'in önsözü ile Age of Innocence'da kitap halinde toplamıştı. Yaşamı boyunca 150'den fazla da değişik türlerde kitap kapağı resimlemişti. Jones'un 1998'de, onun kadınsı estetiğini tanıyanları herhalde çok da şaşırtmayan cinsiyet değiştirme kararı, başladığı hormon tedavisi ile ciddi kişisel sorunlara maruz kalmasına neden olmuş, sanat ve özel yaşamında uzun süreli bir sarsıntı geçirmesine yol açmıştı. 2004'de toparlanıp tekrar sanata dönmesine rağmen, sağlık sorunları süren Jeffrey Catherine Jones geçtiğimiz 19 mayıs 2011'de yaşama veda etti.

Frank Frazetta, Jones için "yaşayan en büyük ressam" demişti, anılarda ve eserleriyle yaşamaya devam edecek.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder