1 Haziran 2011 Çarşamba

Hollow Grounds (Les Terres Creuses), Schuiten biraderler


Hollow Grounds (Les Terres Creuses), Luc Schuiten tarafından yazılmış ve kardeşi Francis Schuiten tarafından çizilen epik, bilim kurgusal bir kısa çizgi roman dizidir.

Les Humanoïdes Associés tarafından Fransızca yayınlanmıştır;
Sayı 1: Carapaces (1980)
Sayı 2: Zara (La Terre Creuse) (1985)
Sayı 3: Nogegon (1990)



2004'de, yine Les Humanoïdes Associés, dizinin bütünleştirilmiş halini Les Terres Creuses adıyla Fransızca olarak ve The Hollow Grounds adıyla da Humanoids Publishing / DC Comics etiketi altında İngilizce olarak yayınladı.














Hikâye mekânsal ilhamını (adından da anlaşılabileceği gibi) popüler bilimsel yada fantastik diyebileceğimiz "Hollow earth" (çukur dünya - içi boş dünya gibi) teorisinden alıyor. İlk kitap birbirinden ayrı gerçeküstü öyküler gibi görünse de, bizi böylesi bir mekânda olası yaşam ve kültür zenginlikleri ile çevrelenmiş, Olive ve Nelle'in şiirsel hikâyesine doğru sürüklüyor.

Mimar anne babadan doğan, yazar ve çizer Belçika'lı Schuiten kardeşler, başlı başına ilgiyi hakkediyorlar.


Luc Schuiten, ekoloji ve bilim kurguyu bir araya getiren anlayışı ile tanınan bir mimar. İnsanlığın en büyük gelişiminin, hep komşularına saldırma ihtiyacı ile gerçekleştiğini, gezegeni daha iyi bir yer yapmak için olmadığını, çünkü liderlerin bunda bir çıkarlarının bulunmadığını, hiç kimsenin daha insanî bir dünya için yatırım yapmak istemediğini vurgulayan sanatçı, politik yaklaşımını kurgusal ve mimari çalışmalarına da yansıtıyor. 
[ Vegetal City ]
François Schuiten ise çizgi roman sanatçısı. En iyi bilinen ve artık kült olarak kabul edilen eseri, Les Cités Obscures (Cities of the Fantastic, NBM Publishing tarafından İngilizce olarak) Casterman tarafından Fransızca olarak 1983-2008 yılları arasında 11 kitap halinde yayınlandı. Bu önemli dizi, ayrı bir başlık konusu. Bruksel, Saint-Luc Sanat Enstitüsü mezunu olan sanatçı, arkadaşı yazar Benoît Peeters ve kardeşi Luc ile birlikte Avrupa çizgi romanının bir çok önemli örneğine imza atmıştır. Her hikâyesi bir şehire veya bir binaya odaklanır ve bunun üzerinde toplumun arkasındaki itici güç olan öncü kuvvetler ve mimarinin, mimarların ve şehircilerin olduğu bir dünyayı araştırır.

  



İki kardeşin birbirleriyle etkileşimlerini açıkca görebiliyoruz sanırım. Yukarda söz konusu ettiğim ve yakın zamanda okumuş olduğum albümler, Fransızca orijinalinden veya İngilizce, İspanyolca çevirilerinden bulunabiliyor. Dil nedeni ile okuyamasanız bile, bugün herhangi bir modern sanatlar müzesinde yeralabilecek güzellikteki çizimlerine bakmak da ayrı bir zevk.

2 yorum:

  1. Nefes kesen eserler. Maddi olarak alacak durumum yok. Ama belki çeviri ve indirme linkleri vardır. Ve lütfen bu sıkıntılı dönemde kendinize çok dikkat edin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hollow Ground'un bir 'scanlation' çalışmasına rastlamıştım ama epey özensizdi ve tavsiye edilir gibi değildi, üstüne üstlük, zaten çevirmeyi düşündüğüm nefis bir eser olmasına rağmen hevesimi kırmıştı. :)

      Sil