5 Temmuz 2011 Salı

Guy l'Eclair - Flash Gordon Fransa'da


Gordon Nazilere Karşı

Flash Gordon Fransa'da ilk olarak Nisan 1936 - Haziran 1940 arası yayınlanan Fransızca haftalık "Robinson" dergisi kapsamında "Guy l'Eclair" adı ile yayınlandı.

Robinson'dan sonra, Flash Gordon "Bravo"ya taşındı ve "Gordon l'Intrepide" (Korkusuz Gordon) olarak isim değiştirdi.
1942 yılı ortalarında ABD'nin savaşa girmesiyle birlikte işgal kuvvetleri Amerikan ithalatını durdu. Bravo editörleri orijinal yayını kesilen Flash Gordon'u 'gölge sanatçı' olarak, (daha sonra Blake and Mortimer serisi ile ünlenecek, Tenten mutfağından yetişme) Edgar P. Jacobs ile birkaç hafta sürdürdükten sonra, Naziler devreye girdi ve içerik çok amerikan tarzı olduğundan seriyi durdurmaları için Bravo'ya bir hafta süre verdiler. Bunun üzerine Bravo editörleri Jacobs'dan  seriye hızlı bir final sayfası çizmesini istemek zorunda kaldılar. (Ming mahkûm olur, Flash Dünyaya döner, yukarıda görüldüğü gibi. Sağ alt köşede Edgar Jacops imzasını da görebilirsiniz).

Hemen arkasından Jacobs, "Le Rayon U" ("The U-Ray") adıyla Gordon'un klonunu yaratıp Bravo'da 1943'de yayınlamaya devam etti. Le Rayon U, 1974'de Konuşma balonları ile yeniden düzenlenip yayınlandı.

Guy l'Eclair, savaş sonrası 1947'de Donald ve daha sonra 1966'da Dan Barry’nin çizgilerinin oldukça güzel renklendirilmiş haliyle Journal de Mickey dergileri içeriğinde yayınlanmaya devam etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder