23 Şubat 2016 Salı

Dön Yatağına George! - Bernet

"Vuelve a la cama, George", Cimoc #13 (1982)
Yeterince içimiz karardı sanırım. Biraz da mizah ekleyelim, kara-mizah olsun...

Manuel Auad'ın "Bernet" adlı derlemesinin sunumunda Will Eisner, Jordi Bernet'in işleri hakkındaki izlenimlerini şöyle ifade ediyor:
"Karşımızda saf hikaye anlatma sanatı üreten bir adam var. Bu aslında başlı başına bir anlatım aracı olan çizerlik için çok benzersiz nitelikte minimalizm kullanan bir sanattır. Benim sıralı anlatım sanatı felsefeme de uyuyor bu. Onun sanatının gelişimini büyük bir ilgiyle takip ettim..."

17 Şubat 2016 Çarşamba

Beyaz Şeytan... Sarı Şeytan! - Toth

Bir başka minimalist büyük usta, dinamik tarzıyla her zaman çarpıcı anlatımlar üretmiş olan Alex Toth'la devam edelim. Sanatçının sayısız eserleri arasında, savaş hikâyeleri de belli bir yer tutmuş, bizde pek bilinmese de. Vietnam'da Amerika'nın son senesi, 1972'de çizilmiş, Joe Kubert'in editörlüğünü yaptığı o senenin Star Spangled War Stories'in Ağustos-Eylül sayısında ilk olarak yer almış bu küçük hikâyeyi görmeden geçmek olamazdı sanırım. Senaryo ise, Bob Kanigher...

9 Şubat 2016 Salı

Balta - Jeff Jones

İlk olarak 1970, Vampirella sayı 5'te yayınlanmıştı "An Axe to Grind". Jones'un Vaughn Bode ile beraber kapaklar falan ürettikleri zamanlar, aşağıda bir örneği mevcut. Çizgide de karşılıklı etkileşimler oldukça fazla. Ama sanatçının minimalist estetiği her zamanki gücünde. Ne yazık ki bizde de Süper Korku bünyesinde, saçma sapan bir çeviriyle yer almış olan bu zarif eseri kendimce yeniden ele aldım. Hikâyenin ismi olan deyimin panellerde birkaç defa farklı anlamlarda kullanılışı işi zorlaştıran bir unsurdu. Yine de uyarlamalarım pek fena olmadı sanırım.
Vampirella n.04 kapağı için.